2020-07-02

Aminosavról

Néhány aminosavról

A szervezet felépítése szempontjából, nem is annyira a fehérjékre, mint inkább a fehérjét felépítő aminosavakra van szüksége a szervezetnek. 
22 aminosavat ismer a ma a tudomány, mely a fehérjéket építi fel. Ebből 8 esszenciális (a szervezet számára nélkülözhetetlen), mert a szervezet nem tudja előállítani. Egy kilencedik aminosavról azt állítják, hogy a gyermekek számára esszenciális. 

A huszonkét aminosav
(az esszenciális aminosavakat jelölve)

 
alanin
arginin
aszparagin
aszparaginsav
cisztein
cisztin
fenilanilin*
glicin
glutamin
glutaminsav
hisztidin* (cse-csemők és gyermekek számára)
izoleucin*
leucin*
lizin*
metionin*
ornitin
prolin
szerin
tirozin
treonin*
triptofán*
valin*
 

A fehérjéket lebontva aminosavakra, ezekből az aminosavakból szintetizálja (állítja elő) a szervezet a saját fehérjéit. Ezért állnak értetlenül a kutató orvosok, tudósok, hogy miért ijesztgetik a vegetáriánusokat, a növényi étrenden élőket azzal, hogy a növényi fehérje nem teljes értékű. „A természet bölcs. minden élőlény ugyanazokból az aminosavakból épül fel, így a növényekben és állatokban is megtalálható mind a nyolc esszenciális aminosav. A természettudomány az a fehérjét hívja teljes értékűnek, mely mind a nyolc esszenciális aminosavat tartalmazza. Növények közül ilyen: a kelbimbó, sárgarépa, kukorica, karfiol, uborka, tök, krumpli, zöldborsó, az összes dióféle, szezám-, napraforgómag, valamint a paradicsom fehérjéi. 
Hangsúlyozni kell, hogy nem kell minden étkezésnél bevinni a teljes értékű fehérjéket, de még naponta sem! 

Közelebbről

Triptofrán
Esszenciális aminosav, melyet a szervezet fehérjékből állít elő. Segít, hogy természetes módon aludjunk el. Csökkenti a fájdalomérzékenységet. Nem gyógyszeres, antidepresszánsként hat. Enyhíti a szorongást és a feszültséget. Segít csökkenteni a szervezet alkohollal kapcsolatos kémiai zavarainak tüneteit, és segít leküzdeni az alkoholizmust. 

Fenilanalin
Esszenciális aminosav, melyet a szervezet fehérjékből állít elő. Olyan vegyületekké alakul a szervezetben, mely éberséget, és vitalitást fokoz. Csillapítja az éhséget, fokozza a szexuális vágyat. Javítja az emlékezőképességet és szellemi frissességet. Mérsékli a depressziót. 

Lizin
Esszenciális aminosav, melyet a szervezet fehérjékből állít elő. Szükség van rá a növekedéshez, a szövetek regenerálódásához, gyógyuláshoz, valamint ellenanyagok-, hormonok- és enzimek képződéséhez. Segít csökkenteni a herpesz-simplex-fertőzés előfordulását és/vagy megakadályozza azt. Segíti a koncentráló képességet. Biztosítja az energiatermeléshez a zsírsavak felhasználását. 

Arginin
Búzából, zabból, dióból, kukoricából, barnarizsből, mazsolából, szezámmagból, fehérjékből… nyeri a szervezet. Az agyalapi mirigy normális működéséhez van rá szükség. Növeli a spremiumok számát. Elősegíti az immunválasztást, a sebgyógyulást. Segít a szervezet zsírraktárainak lebontásában, az izomtónus fenntartásában.

Glutamin és Glutaminsav
Serkenti az agyat. Nagy mennyiségű ammóniát képes megkötni, ami gátolja az agyműködést. Elősegíti a szellemi képesség fejlődését, javítja a megfigyelő képességet, csökkenti a szellemi kimerültséget. Az intelligencia javításán kívül segíthet az alkoholizmus leküzdésében is. Gyorsítja a fekélyek gyógyulását, enyhíti a fáradságot, csökkenti a depressziót. Segíthet impotenciás zavaroknál.

Cisztein és Cisztin
Méreganyagok közömbösítésében, a szervezetből való kiürítésében játszik nagy szerepet. A dohányzás és alkohol fogyasztás káros hatásainak közömbösítésében nagy szerepe van. Védelmet nyújtanak a röntgensugarak káros hatásai ellen is. 
 
Metionin
Esszenciális aminosav, melyet a szervezet fehérjékből állít elő. A ciszteinhez hasonlóan kén tartalmú aminosav. Némely esetben előnyös lehet a szkizofréniában szenvedőknek, mivel csökkenti a vér hisztaminszintjét. Kolinnal és folsavval együtt védelmet nyújt bizonyos daganatok ellen. Hiánya károsan befolyásolja a veseműködést, fokozza az ödéma képződést a fertőzésekre való fogékonyságot. Állatkísérletekben, hiánya koleszterin lerakódásokhoz, arteriosclerosishoz és a szőr kihullásához vezetett. 

Glicin
Segítheti az agyalapi mirigy csökkent működését. Nélkülözhetetlen az izomműködéshez. Alkal-mazzák hypoglycaemia kezelésére. Mérsékli a gyomorsavtúltengést. Alkalmazzák bizonyos típusú acideamiának (a vér savas kémhatásának), valamint leucinegyensúly zavara által okozott kellemetlen test- és szájszaggal járó korkép gyógyítására.  

Tirozin
Bár nem esszenciális aminosav, jelentős szerepe van az agy aktiválásának serkentése. Ahhoz például, hogy a fenilalanin hangulatkeltő, étvágycsökkentő stb. hatását kifejtse előbb tirozinná kell átalakulnia. Tirozin hiányában nem képződik elég norepinefrin és a következmény depresszió, szorongás. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése