2020-07-01

Asztma, influenza, köszvény, reuma

Asztma, influenza, köszvény, reuma
"A GYÓGYÍTÓ TÁPLÁLÉKOK"  segíthetnek!


Asztma

Az asztma, mint betegség az utóbbi időben egyre inkább előtérbe kerül. Egyre több embert érint és már a fiatalkorúak között is  komoly számban találunk asztmás betegeket.

Az asztma az allergiás megbetegedések csoportjába sorolható. A tüdők és a hörgők a kívánatosnál nagyobb mértékben reagálnak a külső és belső ingerekre, ezért az allergének ezekben a szervekben okoznak irritációt. Az asztma a hörgők simaizomzatában rohamokban fellépő görcs, melyet a kishörgők nyálkahártyájának duzzanata kísér miközben sűrű, ragacsos váladékot termel, ezért a légutak és a hörgők is beszűkülnek.

A betegség tünetei általában hirtelen fellépő nehézlégzés, rövid kapkodó légzés, majd hosszan elnyúló, sípoló, búgásos kilégzés, kezdetben száraz köhögés, majd tapadós köpet ürítése, a roham alatt szapora a pulzus, de a vérnyomás általában nem változik. A kiváltó okok lehetnek külsők, mint például: pollen, házipor, szénpor, mikroorganizmusok, hideg, tehéntej, gyógyszerek, dohányfüst, stb. vagy belsők, mint: stressz, anyagcsere-megbetegedés, lelki okok stb. Rohamok esetén a légszomj csillapítására segítsük a beteget ülőhelyzetbe és gondoskodjunk számára friss levegőről, nyugalomról.

A nyugati orvostudomány asztmatikus rohamok esetén különböző fajtájú hörgöcsketágítókat használ, melyek hosszú távon nem jelentenek megoldást a problémára.

A természetgyógyászati szemlélet külön választja az asztma kiváltó okait és a valódi okot. A kiváltó okokról a fentiekben már szóltunk,  ezért itt a valódi okokról kellene több szót ejteni. Minden olyan betegség, amely valamilyen módon - fekélyek, hurutosodás, nedvedző bőrproblémák, köhögés, orrfolyás stb. - a szervezetből a külvilág felé anyagot juttat, arról árulkodik, hogy  belül nagy mennyiségben salakanyag rakódott le és ettől a szervezet szabadulni kíván. Amennyiben gyógyítani akarunk egy ilyen betegséget, akkor első lépésben meg kell szüntetni azoknak az anyagoknak a bevitelét, melyek a lerakódásokat okozták. Ezek általában azon anyagok közül kerülnek ki, amik a szervezet számára nem hasznosíthatók - adalék- anyagok, színezőanyagok, tartósítószerek, stb. - vagy olyan mennyiségben kerülnek a szervezetünkbe, amilyen mennyiségben már nem feldolgozhatók - tej és tejtermékek, tojás, hús és húskészítmények, fehér liszt és cukor, valamint ezek együttes felhasználása. Ha ezeknek az anyagoknak bevitelét csökkentjük vagy teljesen elhagyjuk, már ezzel is jelentős javulást érhetünk el.

A gyógyításban másik nagy csoport a gyógynövények használata, melyekkel megszüntethetjük a tüdő simaizomzatának görcseit és hörgőtágító hatásuk is van, ilyen gyógynövények a kakukkfű, cickafark, pemetefű, ánizsmag, édesköménymag, ezeket a teákat külön-külön vagy együtt is lehet fogyasztani, napi adagjuk 3x2 dl, evés után.

A hurutos lerakódások kezelésére használt gyógynövények elsősorban szapoin tartalmuk miatt használhatók, ezek oldják a hurutot és a nyálkahártyák gyulladását is csökkentik, mint például: ökörfarkkóró-virág, kankalin gyökere és virága, szappanfű gyökere és az édesgyökér, a felsorolt növények is részét képezhetik egy asztma-ellenes gyógyteának. A  népi gyógyászat is használt hurutoldásra házi készítményeket, ezek közül az egyiket így kell elkészíteni: 2 rész  reszelt fekete retek, 2 rész reszelt torma és 8 rész mézet összekeverünk és egy napig állni hagyjuk, alkalmanként 3x1 teáskanállal fogyasztunk belőle addig, míg a köhögés és a hurut el nem múlik.

Az immunrendszer erősítése is fontos feladat. Erre használjunk Ehinácia cseppet (3x20 csepp naponta) és Sanghay Ginzeng Rollyal Jelly-t, éhgyomorra 1 ampullát 10 napon keresztül, ezt a kúrát havonta célszerű ismételni.

Az aromaterápiát is fel lehet használni többféleképpen is a gyógyításban. Aromalámpában való használata csillapítja a hörgők görcseit és ingerlékenységüket, ezek az illóolajok a borsmenta, citrom, eukaliptusz, rozmaring, erdei fenyő, izsóp, muskotály zsálya, kb. 10 köbméterenként 1-2 csepp javasolt. Az asztmatikus tüneteket csökkenti, ha éjszakára bekenjük a beteg hátát és mellkasát shakti balzsammal, tigrisbalzsammal vagy bármely más erős aromás krémmel. Fontos: 3 évesnél kisebb gyermeknek semmilyen illóolajos készítmény nem adható, még az aromalámpa használata is ellenjavallt!

A vízgyógyászati kezelések közül elsősorban a teljes fürdő javasolt valamilyen gyógynövény kivonattal, főzettel vagy illóolajjal dúsítva. Az illóolajat úgy kell a fürdővízbe használni,  hogy valamilyen zsíros hordozóanyagban összekeverjük és így tesszük a fürdővízbe, legjobb 1/2 liter tejbe 20  csepp illóolajat használni. A fent említett illóolajok fürdő készítésére is alkalmasak. Növényi kivonatok közül a kakukkfű, törpefenyő vagy fenyőtű ajánlott, 5 dkg növényt 1 liter vízben 10 percig főzzük, majd leszűrve a fürdővízbe öntjük, hetente 2-4-szer ajánlott.

Természetgyógyászati kezelések közül ajánlott a talpmasszázs, vízgyógyászat, fitoterápia, akupunktúra, köpöly-moxaterápia, homeopátia, bach-virágterápia, yoga, életmódtanácsadás és légzésterápia. Ezekkel a kezelésekkel hosszútávon tünetmentes állapotot is elérhetünk.


Influenza

Az influenzát az emberek általában nem csak hírből ismerik. Szinte mindenki az élete folyamán néhányszor vagy rosszabb esetben minden járvány idején kapcsolatba kerül ezzel a kellemetlen betegséggel. Mivel az influenzát vírus okozza, ezért az antibiotikumok használata a betegség leküzdésében nem célravezető - ezek csak bakteriális fertőzés ellen nyújtanak bizonyos védelmet. A vírus genetikai állománya szinte évről-évre változik, ezért a megelőző védőoltások is csak az előző évi ellen nyújtanak védelmet. Ha egy új járvány kiindul valahol, csak akkor tudnak a kutatók egy újabb ellenanyagot kikísérletezni, ennek előállítása és sorozatgyártása viszont  elég sok időt vesz igénybe. Az új vírus elleni védőoltás sokszor csak arra az időre készül el, mikorra már a járvány vége felé jár vagy  teljesen elmúlott. Mivel ezek a lehetőségek nem a legmegfelelőbbek, ezért az influenza elleni védekezésre más eszközöket kell a szervezetnek igénybe vennie.

Az influenzában való megbetegedés és az immunrendszer állapota között szoros összefüggés van. A specifikus immunrendszer az állandóan változó vírussal szemben nem tud megfelelő gyorsasággal ellenanyagot előállítani, ezért a szervezetben a nem specifikus immunrendszerre hárul ez a feladat. A nem specifikus immunrendszer a szervezetbe kerülő összes testidegen anyag ellen fellép. Ha az immunrendszernek túl sok feladata akad a szervezetbe kerülő mérgek, salakanyagok semlegesítésében, akkor az így leterhelt immunrendszer nem lesz képes a szervezetbe került vírusok ellen hatékonyan felvenni a harcot és bekövetkezik a megbetegedés. A vírusok szervezetbe való bekerülése megindítja a védekezést és ennek érdekében  szinte minden tartalékenergiát mozgósít. Ekkor lépnek fel a betegség tünetei, mint pl. láz, nyirokmirigyek megnagyobbodása, levertség, fáradékonyság, izomfájdalmak, orrfolyás, légúti hurutosodás, köhögés. Ezek nem a betegség tünetei, hanem a szervezet védekező rendszerének aktivizálódását jelzik.

Ha a szervezet megfelelő kondícióban van, a tünetek néhány nap alatt elmúlnak, viszont ha gyenge, rossz állapotú, akkor szövődmények is kialakulhatnak. Ilyenkor fontos az immunrendszer fokozott mértékű erősítése teákkal, böjtökkel, diétás megszorításokkal, természetes gyógymódok és készítmények használatával, melyek a szervezet roborálását elősegítik.

Fontos: a tünetek a szervezet védekező rendszerének aktivizálódását jelzik, ezért azokat nem szabad elnyomni, legfeljebb csak csillapítani. A magas lázat hidegvizes borogatásokkal - a csuklóra és a bokára téve - csillapítsuk 39-fokig, A köhögés csillapításához és a fellépő hurutok oldásához - ha lehet - gyógyteákat használjunk. A szervezetben visszamaradt, ki nem választott lerakódások, toxinok  gyulladásos gócot képezhetnek. Ezért minden esetben javasolt a salakanyagok kiválasztását elősegíteni és a fellépő tüneteket csillapítani, lehetőleg természetes eszközökkel.

Az influenzánál a megelőzésre kell nagyobb hangsúlyt fektetni. Ahhoz, hogy az immunrendszer állandóan a megfelelő aktivitással tudjon működni, oda kell figyelni arra, hogy milyen élelmiszereket fogyasztunk és milyen mennyiségben, az étrendünket úgy kell összeállítani, hogy a legnagyobb mennyiségben nyers zöldségek, olajos magvak, nyers vagy aszalt gyümölcsök és teljes értékű gabonakészítmények forduljanak elő benne és minél kisebb mennyiségben fehér liszt, cukor, tej és tejtermékek, tojás és vörös húsok és ezek keveréke. Az étkezések összeállításánál a nyers és főtt ételek arányának célszerű 50-50%-nak lenni. A szervezet folyadékpótlásához gyógyteák fogyasztása ajánlott, 1 evőkanálnyit 1 liter vízhez (csipkebogyó, hársfavirág, csalánlevél, szederlevél, bodzavirág, lehetőleg naponta váltogatni). A teákat mézzel ízesíthetjük, cukrot és citromot ne használjunk!

A megelőzésben játszik szerepet a Sanghay Ginzeng Rollyal Jelly nevű kínai készítmény, ami méhpempő és ginszenggyökér kivonatot tartalmaz, erős roboráló hatású készítmény, adagolása 10 napos kúra alatt minden reggel éhgyomorra 1 ampulla minden korosztály számára, mellékhatásai nem ismeretesek. 1-2 hónaponkénti alkalmazása esetén az immunrendszer védekezőképessége és az általános erőnlét is jelentősen javítható. A már kialakult betegség esetén az adagolását napi 2x1-re kell emelni, reggeli és ebéd előtt  elfogyasztva. A másik olyan készítmény, ami a megelőzésben és a betegség kialakulása esetén is sikeresen alkalmazható, a Bíbor kasvirág tinktúra vagy Ehinácia csepp, ez a készítmény a nem specifikus immunrendszer erősítésére szolgál. Megelőzésre szánt adagja 3x20 csepp, 1 kúra 1dl, 2 havonta javasolt ismételni. A már kialakult betegség első tünetei fellépésekor 50 cseppet először, majd 10 cseppet óránként kell fogyasztani az első három napban, majd rátérni a 3x20 cseppes adagolásra. A készítmény tartós szedése esetén sincs semmilyen mellékhatása. Ha az influenzát már elkaptuk, akkor a már említett készítmények hatását kiegészítve még néhány gyógynövény is szükséges lehet, ezek közül az alábbiakat ajánljuk: kakukkfű, ami köhögéscsillapító és hurutoldó hatású, az ánizs hurut és görcsoldó hatású, a hársfavirág izzasztó, a bodzavirág köhögés, nátha rekedtség ellen és az ökörfarkkóró virág, ami hurutoldó, izzasztó, meghűlés esetén alkalmazott gyógynövény. Ezeknek a gyógynövényeknek a keverékéből naponta 3x2 dl forrázatot kell készíteni úgy, hogy 1 teáskanál keveréket 2 dl forró vízzel le kell önteni és 10 percig állni hagyni, majd leszűrni és melegen - nem forrón - fogyasztani. A betegség alatti étrendnek is támogatnia kell a szervezet felerősödését, ezért az első napokban gyümölcsök és centrifugált gyümölcslevek jöhetnek csak számításba, a 2. naptól már fogyasztható sütőtök, sült alma, sült krumpli, pirítós - a krumplihoz és a pirítóshoz friss, nyers zöldségek - hajdina, köles, árpa, pattogatott kukorica, olajos magvak mogyoró, napraforgómag, dió, mandula stb. és az ezekből készült hidegen sajtolt olajok, valamint aszalt gyümölcsök. Nem javasolt a betegség alatt a húsok, tojás, tej és tejtermékek, cukor és cukrozott készítmények, zsírok, fekete tea, csokoládé, kakaó fogyasztása és a nehéz sütött és főtt ételek.

Ha influenzás beteg van a lakásban, meg kell oldani a lakás szellőztetését, hogy mindig legyen friss, tiszta levegő a szobában, ezzel is a gyógyulást segítjük elő. A légtér fertőtlenítése is fontos dolog, erre jó szolgálatot tesznek az illóolajok, melyeket aromamécsesben párologtathatunk a szobában. Az ehhez használt illóolajokat lehet külön-külön vagy együtt használni (Borsmenta, Fenyő, Citrom, Citromfű, Eukaliptusz, Kámfor). Figyelem! Illóolajat 1,5 éves korig nem szabad használni még a szoba légterében sem és 8 éves korig tilos a belső alkalmazásuk! Ezért a kisgyerekeknél a gyakoribb szellőztetésre kell a nagyobb hangsúlyt fektetni. Ha az influenza alatt az arcüregben és a homloküregben feszítő, tompa, nyomásszerű fájdalmat érzünk, akkor inhaláljunk, amit kamilla, kakukkfű, esetleg borsmenta forrázattal, a már fent említett illóolajok felhasználásával végezhetünk. Ilyen esetekben jó szolgálatot tehet a vacsorára elfogyasztott nyers lilahagyma, ami szintén az arcüregeket tisztítja. Lefekvés előtt kenjük be arcunkat és homlokunkat shakti balzsammal, Wapo rubbal vagy tigris balzsammal, ezek is nagyban hozzájárulnak az üregek tisztulásához.

A betegség minél hamarabbi leküzdéséhez hozzájárul a megfelelő izzadás kiváltása. Ehhez szükséges lefekvés előtt a forró lábfürdő, a meleg, mézes hársfavirág tea, amennyiben szükséges az éjszaka folyamán az ágyneműt cserélni kell, hogy a kiizzadt salakanyagok ne kerülhessenek vissza a szervezetbe a pórusokon keresztül.

A természetgyógyászati kezelésekkel a gyógyulási folyamatok felgyorsíthatók, ezek közül elsősorban a talpmasszázs, homeopátia, vízgyógyászat, köpöly-moxa kezelés jöhet számításba.


Köszvény és reuma

A köszvényes és reumás megbetegedések előfordulás az utóbbi 100-150 évben jelentős mértékben emelkedett. Míg a középkorban úri betegségnek számított, addig korunkban szinte természetes velejárója  az idős  kornak. A reuma és a köszvény nem egyfajta betegség kétféle elnevezése, hanem mindegyik más-más problémát takar, de kialakulásuk közel hasonló okokra vezethető vissza  és gyógyításuk is ekképpen hasonló módon történik.

Reumának nevezzük azokat a váltakozó erősségű, húzó izom és izületi fájdalmakat, amelyeket helyileg nem lehet pontosan meghatározni. A betegség kialakulásában szerepet játszhat kóros immunválasz vagy fertőzés is, de az esetek túlnyomó részében inkább anyagcserezavarra, mozgáshiányra, helytelen táplálkozásra vagy testsúlytöbbletre lehet következni.

A köszvényes megbetegedések oka anyagcserezavar. A vérben lévő húgysavszint kórosan megemelkedik, a kiválasztó szervek ezt nem tudják kellő mértékben eltávolítani és a visszamaradt húgysav kristályos formában kicsapódik az izületekben és heveny vagy krónikus gyulladásokkal kísért izületi panaszokat okoz. A betegség kialakulását elsősorban a magas fehérjetartalmú ételek túlzott fogyasztása okozza, főként az állati eredetű fehérjék és belsőségek.

A hagyományos nyugati orvoslás is, mint a természetgyógyászat külsőleg és belsőleg is kezeli ezt a betegséget. Belsőleg különféle fájdalomcsillapítókat és gyulladáscsökkentő készítményeket használ. Viszont ezeknek a szintetikus gyógyszereknek sok a káros mellékhatásuk és a valódi problémát nem oldják meg. A külsőleg használt gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító készítmények, mint például: a Voltaren, Prolixan, Diclofenac, Apranax, Tiltocin, Hotemin, stb. legfeljebb csak az állapot stabilitását tudják biztosítani és átmeneti fájdalomcsökkentést ígérnek a betegek számára.

A természetgyógyászati kezelés itt is, mint szinte minden esetben a betegség alapokainak megszüntetésére irányul. Az ember addigi életmódját gyökeresen át kell alakítania, ha a teljes gyógyulást kívánja elérni. A táplálkozásában egy mérsékelt lakto-vegetáriánus étrendet kell megvalósítania. El kell hagynia a húsokat és húskészítményeket, tojást, tejfölt, sajtokat, tejszínt, kocsonyát, húslevest, hüvelyeseket, földimogyorót, mindenféle szójakészítményt, majonézt, fekete teát, sót, csokoládét és az alkohol fogyasztását. A szervezet sav-bázis háztartását bázikus irányba kell eltolni. Erre kiválóan alkalmas a nyers növényi étrend. A kúra alatt fokozottan javasolt fogyasztani mindenféle zöldségfélét, gyümölcsöt - ez utóbbiból étkezésenként csak egy fajtát -, lehetőleg nyersen vagy legfeljebb párolva, aszalt formában; olajos magvak közül diót, mogyorót, mandulát, napraforgót mindenféle hidegen sajtolt olajat, kefirt, joghurtot, aludttejet, írót, savót, mert ezek is lúgosítják a szervezetet. A gabonafélék közül hajdina, köles, árpa, rozs fogyasztása ajánlott.

A gyógynövények közül elsősorban a vértisztító és vízhajtó teák jöhetnek számításba a kezelésnél, mint például a zsurló, csalán, bodza, aranyvesszőfű, nyárfalevél, diólevél, kökény, gyermekláncfű, ezekből a teákból általában keveréket készítünk egyenlő arányban, de  külön-külön is felhasználhatók. Napi adagjuk 3x2 dl forrázat. A gyakran fellépő erős reumatikus fájdalmak és köszvényes rohamok esetén a fehér fűzfakéreg fogyasztása csökkenti a fájdalmakat és a rohamok gyakoriságát. A fűzfakéreg reumaellenes, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással rendelkezik, elkészítése: 5 gramm kéreghez 2 dl vizet számítunk, ezt 10 percig főzzük , 10 percnyi állás után leszűrjük és fogyasztjuk. A napi adagolása 3-4x2 dl. Reumások víz helyett is fogyaszthatják. A fekete nyárfa-rügy a fűzfakéreghez hasonló tulajdonságokkal rendelkezik és elkészítése is hasonló.

A homeopátia a gyógynövény kúrát kiegészítheti, de önálló terápiaként is alkalmazható a gyógyításban.

A köszvény és reuma heveny szakaszában ajánlottak a hidegvizes lemosások, zuhanyok, hideg agyagpakolások vagy Priznic borogatások. A betegség krónikus vagy inaktív szakaszában elsősorban a keringést fokozó váltófürdők és zuhanyok, hideg és meleg szénavirág pakolások, valamint az agyag- és iszappakolások jöhetnek számításba. Éjszakai borogatást végezhetünk akut esetben kámfor, menta, rozmaring tartalmú krémekkel, bedörzsölő szerekkel, mint például az Innoreuma krém, tigrisbalzsam, shakti balzsam vagy egyszerűen sósborszesszel. Ezek a készítmények erős keringést javító hatásuk miatt a fájdalmakat csillapítják és a gyulladásokat csökkentik. Krónikus esetben a már fent említett készítményeken kívül használhatunk még fekete nadálytő, árbika, körömvirágból készült krémeket, balzsamokat. Ezek a készítmények úgy fejtik ki legjobban a hatásukat, ha dunsztkötésben alkalmazzuk őket éjszakára.

Természetgyógyászati kezelés szempontjából javasolható a reflexológia, vízgyógyászat, masszázs, köpöly-moxa, akupunktúra, mozgásterápia és a betegség akut állapotában esetleg a chiropaktikai (csontkovács) kezelés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése